poniedziałek, 2 stycznia 2012

O nie zarabianiu

Prawdopodobnie Kamil Durczok gdyby nie został redaktorem zająłby się prowadzeniem restauracji. Patrząc na taką działalność przez pryzmat biznesu ,redaktor programu w telewizji w tym sposobie zarabiania postrzega taki rodzaj branży jako swoisty sposób na styl życia. Główne kierunki rozwoju polskiej gastronomii są w istocie mało sprecyzowane i tak naprawdę nie bardzo wiadomo jaki rodzaj prowadzenia kuchni dałby w miarę przyzwoity zysk. Zastanawiam się nad pazernością właścicieli lokali i czy faktycznie taka jazda cenowa jest wyłącznie ich winą. Spadek obrotów można usprawiedliwić malejącą ilościom ludzi ,którzy posiadają w swoim budżecie nadwyżkę, którą mogliby spożytkować w restauracjach. Brakuje pieniędzy na podstawowe konsumpcyjne produkty a co dopiero wspominać o dobrym obiedzie w ładnie wystrojonym lokalu. Gastronomia jest ciężkim chlebem, tutaj żeby cokolwiek zarobić trzeba wiele wysiłku i czasu poświęcić aby mieć nie tylko satysfakcję ale i jakiś zarobek. Wymogi unijne są coraz to większe, dostosowanie lokali do standardów europejskich czyni z wielu restauratorów w tym kraju bankrutów. Już nikogo nie dziwi fakt ,że mamy więcej chętnych którzy wolą kupić browara w markecie aniżeli raczyć się tym samym piwem w lokalu gastronomicznym. Dużą szansę mają również Fast-foody bo jak można trafnie zauważyć za nawet małe pieniądze można szybko i syto najeść się co niestety nie będzie to gwarancją w restauracji. Nie umie sobie wyobrazić jak w takich warunkach rynkowych można jeszcze utrzymać się na rynku. Po jednej stronie brak zamówień toczy walkę z opłatami, czynszami, kosztami pracy. Trochę optymizmu dają nam zbliżające się zawody piłkarskie jednak to może tylko na chwilę podreperować budżety barów. Brak stałej krzywej wzrostowej nie pozwoli restauratorom utrzymać się na rynku na dłuższy okres. Coś mi się wydaje ,że musimy poczekać na wyż demograficzny bo w tym zjawisku upatruje szansę dalszej wegetacji tej branży która przechodzi pomału do lamusa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz